History and Geography Trivia Questions and Answers

1. Fall in air temperature with increasing elevation is known as
a). thermal anomaly
b). thermal reduction
c). temperature fall
d). lapse rate

2. Where is the doldrums belt located?
a). Near the equator
b). Near the polar areas
c). On the Tropic of Cancer
d). On the Tropic of Capricorn

3. Which gas in atmosphere absorbs ultraviolet rays
a). methane
b). nitrogen
c). ozone
d). helium

4. The thickness of the troposphere increases in
a). summer
b). winter
c). spring
d). autumn

5. Which layer of the atmosphere maintains an almost uniform horizontal temperature?
a). Troposphere
b). Stratosphere
c). Topopause
d). All of these

6. Most of the weather phenomena take place in the
a). stratosphere
b). troposphere
c). exosphere
d). ionosphere

7. The most prominent gases in the atmosphere, in terms of volume, are
a). nitrogen and hydrogen
b). nitrogen and oxygen
c). oxygen and carbon dioxide
d). hydrogen and oxygen

8. The order of the layers in the atmosphere, upwards from below is
a). stratosphere, troposphere, ionosphere and exosphere
b). exosphere, ionosphere, stratosphere and troposphere
c). troposphere, stratosphere, ionosphere and exosphere
d).troposphere, magnetosphere, exosphere and stratosphere

9. A day is added when one crosses
a). the equator from north to south
b). 180 degree longitude from west to east
c). 180 degree longitude from east to west
d). the equator from south to north

10. A person planning to travel by the shortest route should follow
a). the winds
b). the rivers
c). the latitudes
d). the longitudes

11. The South Pole experiences continuous light at the time of
a). winter solstice
b). summer solstice
c). vernal equinox
d). autumnal equinox

12. Which place will experience sunlight for the longest period in summer?
a). Mumbai
b). Kolkata
c). Chennai
d). Srinagar

13. Which of the following is wrong?
a). The sun never shines vertically beyond the tropics
b). At the poles, there is light for half the year
c). The sun shines vertically over the Tropic of Cancer at the time of the winter solstice
d). When the sun shines vertically over the equator, it is called an equinox

14. The difference in the duration of day and night increases as one moves from the ________ to the ____________
a). Equator, poles
b). Poles, equator
c). Tropic of cancer, equator
d). Tropic of cancer, Tropic of Capricorn

15. The longest day in Australia will be on
a). June 21
b). September 22
c). December 22
d). March 23

MORE ON QUIZVOOK RIGHT NOW