Bank Exams Important Questions 2014 Set-1

1.News flashed on Recently, “IDBI Bank cuts lending and deposit rates by 25 basis points”. What is the full form of IDBI used above?
(a).Industrial Development Bank of India
(b).International Development Bank of India
(c).Industrial Departmental Bank of India
(d).Industrial Development Bank of Italy

2.The Reserve Bank of India (RBI) will bring down the validity of cheques, drafts, pay orders and banker’s cheques to 3 months instead of the current ____ months.
(a).4
(b).5
(c).6
(d).12

3.A reversal Mortgage Loan “BAGHBAN” is a launch of
(a).SBI
(b).OBC
(c).PNB
(d).ICICI

4.Barclays (London) has approached a bank with a merger plan for creating a global bank. Which bank we are talking of
(a).Federal bank
(b).HSBC
(c).ABN AMRO
(d).ICICI BANK

5.Dhanlaxmi Bank was founded in which of the following year?
(a).1926
(b).1925
(c).1924
(d).1927

6.Which of the following is a very well known name in the field of Banking in India?
(a).Ms. Meira Kumar
(b).Ms. Kiran Mazumdar-Shaw
(c).Mr.Kiran kumar
(d).Dr.D.Subbarao

7.Which of the following key rate of RBI was highest among all as on November 2, 2010?
(a).Reverse repo rate
(b).Bank rate
(c).Cash reserve ratio
(d).Repo rate

8.Bank Rate means….
(a).Interest rate charged by money lenders
(b).The official rate of interest charged by the Central Bank of a country
(c).Interest rate charged by the Scheduled Banks
(d).Rate of profit of the Banking Institutions

9.Which bank the Government of India has appointed as “Income Tax Refund Banker”
(a).IOB
(b).Canara Bank
(c).SBI
(d).Bank of India

10.Narrow Money & Broad money are represented in the concepts of Money supply used by reserve bank of India are denoted by respectively ________?
(a).M1 & M2
(b).M1 & M4
(c).M2 & M4
(d).M1 & M3

MORE ON QUIZVOOK RIGHT NOW

Share Your Comments & Feedback:

Current day month ye@r *